Advian tuo Väyläviraston pistepilviaineiston hallinnan kehittämiseen mukanaan tiedonhallinnan, paikkatiedon, koneoppimisen ja pistepilvien käsittelyn asiantuntemusta. Tavoitteena on luoda vankka pohja pistepilviaineistojen monipuoliselle hyödyntämiselle.
Väylävirasto panostaa pistepilven hyödyntämiseen
Väylävirasto pyrkii vahvistamaan pistepilviaineistojen käyttöä monipuolisesti nyt ja tulevaisuudessa. Tavoitteena on luoda yhtenäisiä toimintamalleja ja tiedonhallintaratkaisuja, jotka mahdollistavat pistepilviaineistojen saumattoman ja laadukkaan tuottamisen, jalostamisen ja hyödyntämisen.
Väylävirastossa pistepilviaineistojen hyödyntämiseen on tunnistettu tähän mennessä useita mahdollisuuksia – sen avulla voidaan määrittää muun muassa:
- Ajoratamerkintöjä, päällysteen vaurioita
- Rautateiden kiskojen, sähköratapylväiden ja kääntöorsien sijainteja
- Muotoja, etäisyyksiä ja kallistumia
- Siltojen ja tunnelien korkeuksia ja ulottuvuuksia
Pistepilviaineistojen hyödyntäminen osaksi viraston jokapäiväistä arkea
Advianin ja Väyläviraston yhteistyön tavoitteena on vakiinnuttaa pistepilviaineistojen hallinnan prosessit osaksi Väyläviraston toimintaa.
Advianin asiantuntijat ovat mukana kehittämässä menetelmiä, joilla pistepilviaineistoja voidaan jatkojalostaa eri tarkoituksiin, kuten edistykselliseen analytiikkaan. Yhtenä yhteistyön päätavoitteena onkin ollut pistepilviaineistojen hyödyntämismahdollisuuksien tunnistaminen ja laajentaminen.
Prosessit, teknologia ja data ajantasalle - Pistepilviaineistot tallennetaan keskitetysti ja niitä hallitaan tehokkaasti
Miten tavoitteeseen sitten päästään? Tähän mennessä Advian on luonut Väylävirastolle yhtenäisen tietovaraston ja metatietostandardin pistepilviaineistoille, sekä kehittänyt Väyläviraston datan jakamisen ja hyödyntämisen käytäntöjä.
Myös laadunvalvonta on ollut keskeisessä roolissa pistepilviaineistojen tehokkaassa hyödyntämisessä. Laadunvalvonta kattaa laajan kirjon prosesseja aina tiedontuotannosta aineistojen hallintaan ja dokumentointiin.
Laadunvarmistuksella datasta saadaan kaikki hyöty irti ja dataan pystyy luottamaan. Yhteismitalliset pistepilvet mahdollistavat niiden laajemman hyödyntämisen vähentäen tarpeettomia aineistohankintoja.
Standardin mukainen metatieto auttaa löytämään käyttötapausten edellyttämät aineistot ja arvioimaan niiden käyttökelpoisuuden, jolloin aineiston laajempi hyödyntäminen on monipuolisempaa. Myös päätöksenteko ja aikataulukriittisten aineistojen saatavuus hankkeiden käyttöön nopeutuu.
Yhdessä luodut, johdonmukaiset prosessit auttavat pistepilviaineistojen tuottamisessa, jalostamisessa ja hyödyntämissä tehokkaasti osana arkea. Yhtenäiset ohjeet, standardit ja käytännöt sujuvoittavat toimintaa.
Kun prosessit ovat määritelty selkeiksi, yhteistyö ja vastuut eri toimijoiden välillä selkeytyvät. Optimoitujen prosessien avulla vältetään resurssien tuhlaamista ja parannetaan kustannustehokkuutta. Toimivat prosessit auttavat työnkulkujen sujuvoittamisessa ja vähentävät turhia viivästyksiä.
Kuva: Väylävirasto. 301019 Kurkijoentieltä länteen. Väylävirasto vastaa valtion tieverkon, rautateiden ja vesiväylien kehittämisestä sekä kunnossapidosta. Väylävirasto huolehtii myös liikenteen palvelutasosta ja osallistuu liikenteen ja maankäytön yhteensovittamiseen.
Pistepilvi – mitä ne ovat ja mitä lisäarvoa ne tuottavat liiketoiminnalle?
Pistepilvet tarjoavat tarkan ja yksityiskohtaisen kuvan maailmasta ympärillämme. Niiden avulla voidaan tehdä parempia päätöksiä, suunnitella tehokkaammin ja ymmärtää ympäristöä syvällisemmin. Teknologian kehittyessä pistepilvien käyttö tulee todennäköisesti lisääntymään entisestään.
Pistepilvi on kokoelma kolmiulotteisia pisteitä, jotka tuotetaan 3D-sensoreilla, kuten laserkeilaimella, kaikuluotaimella tai tutkalla. Mittaustapoja on monia – ajoneuvosta, dronesta, helikopterista, lentokoneesta, satelliiteista, aina kädessä pidettävään laitteeseen.
Pistepilvet tarjoavat tarkkoja kolmiulotteisia kuvia kohteista ja ympäristöstä. Laserkeilauksen avulla kerättyä tietoa voi hyödyntää liiketoimintaprosessien ja päätöksenteon tehostamisessa.
Vaikka pistepilvet ovat erityisen hyödyllisiä etäisyystietojen keräämisessä ja mahdollistavat yksityiskohtaisen 3D-mallinnuksen, on kuitenkin tilanteita, joissa pelkät 3D-mittaukset eivät anna riittävää tietoa. Tällöin dataa voi rikastuttaa 2D:ssä olevala hyperspektrikuvantamisella.
Hyperspektrikuvantaminen on teknologia, jonka avulla voi analysoida esimerkiksi esineen tai kohteen pinnan ominaisuudet ja kemiallisen koostumuksen. Se perustuu valon eri aallonpituuksien tarkkaan mittaamiseen, mikä mahdollistaa ainutlaatuisen spektritiedon keräämisen.
Perinteinen kuvadata on kaksiulotteista, eli se sisältää vain kuvan leveyden ja korkeuden pikseleinä. Pistepilvidata on kolmiulotteista, eli se sisältää myös kuvan syvyyden koordinaatteina. Tämä tarkoittaa, että pistepilvidata on paljon rikkaampaa ja monipuolisempaa kuin kuvadata, ja se mahdollistaa kohteen tarkastelun eri näkökulmista ja etäisyyksistä.
Pistepilvidata mahdollistaa liiketoiminnalle lisäarvoa monella tavalla. Pistepilvidatan avulla voidaan parantaa suunnittelun ja toteutuksen laatua ja tehokkuutta. Laadukkaan datan avulla voidaan vähentää virheitä, viivästyksiä ja kustannuksia. Pistepilvet tarjoavat myös monia mahdollisuuksia jatkojalostuksen ja analytiikan näkökulmasta. Pilvipistedataa voidaan yhdistää muihin aineistoihin ja liiketoiminnan tarpeen mukaan segmentoida, luokitella, sekä mallintaa ja visualisoida.
Avainsanat: Sijaintitieto, Ai, Edistynyt analytiikka, News, Location Intelligence, Machine Learning, Pistepilvet