Miten valmistaudut jouston käyttöön jakeluverkonhaltijana?

Tutustu tulevan muutoksen taustoihin ja ota muistiin tärpit siitä, miten parhaiten valmistautua joustomarkkinoihin. Koska tulevaisuudessa joustoa vaaditaan myös jakeluverkkojen paikallisten siirtohaasteiden ratkaisuun, tullaan tarvitsemaan mm. markkinamuutoksia, regulaation kehittämistä sekä verkkoyhtiöiden ennakoivia investointeja. 

Mitä tarkoitamme joustoilla? 

Joustoilla viittaamme erilaisiin toimenpiteisiin, joiden avulla sähköverkoissa sopeudutaan siirtohaasteisiin. Toimenpiteet voivat olla esimerkiksi sähkönkulutuksen, -tuotannon tai -varaston säätämistä ylös tai alas. 

Kysyntäjoustoa, toisin sanoen kulutusjoustoa, on tutkittu ja pilotoitu pitkään. Aiemmin sitä käytettiin vain osapuolten omaan tasehallintaan ja verkon tehotasapainon hallintaan Fingridin reserveissä. Tulevaisuudessa sitä tullaan kuitenkin hyödyntämään myös jakeluverkkojen paikallisten haasteiden ratkaisemiseen. 

Miksi joustoa tarvitaan jakeluverkoissa? 

Kun Suomessa tarkastelee uusiutuvien energiantuotantomuotojen ja uudenlaisen sähkönkulutuksen rivakkaa esiinmarssia, on jouston välttämättömyys vain ajan kysymys. Sähköntuotannon ja -kulutuksen vaihteluiden kokoluokan kasvaessa joustoa tarvitaan myös jakeluverkkojen tarpeisiin. Jakeluverkoissa joustoilla ratkaistaan paikallisia siirtohaasteita, kuten esimerkiksi pullonkauloja tai sähkönlaadun haasteita, mikä parantaa sähköverkon toimitusvarmuutta. 

Suomessa sähkömarkkinalain 52 a §:n mukaan joustopalveluja on hyödynnettävä jakeluverkoissa käytön ja kehittämisen tehostamiseksi sekä siirtorajoitusten hallitsemiseksi. Kysymys kuuluu, voidaanko jokin verkkoinvestointi välttää kokonaan tai toteuttaa pienempänä jouston avulla? Joustot kannattaa joka tapauksessa nähdä osana verkkoyhtiön kokonaisuutta; ne eivät ole vain omaisuudenhallintaa tai verkon käyttötoimintaa, vaan molempia. 

Miten Suomeen luodaan jakeluverkkojen joustomarkkinat? 

Suomesta puuttuu jakeluverkkojen joustomarkkinat ja niiden syntyminen vaatii ponnisteluja koko energiatoimialalta, siis markkinamuutoksia. Tähän liittyviä kehityshankkeita on jo käynnissä ja niihin kannattaa osallistua aktiivisesti. Lisäksi kehittyvä regulaatio ja lainsäädännön velvoitteet puskevat osaltaan eteenpäin joustomarkkinoiden syntymistä, toteuttamista ja hyödyntämistä. 

Datahub ja sen yhteyteen mahdollisesti tuleva joustohub tarjoavat ainakin alkuun vain minimitoiminnallisuudet. Ne liittyvät rakenteellisten tietojen ylläpitoon sekä älymittarin kuormanohjausreleen kautta toteutettavien kuormanohjausten välitykseen (ks. HE laiksi sähkömarkkinalain muuttamisesta 49 a §). Toiminnallisuuksien hyödyllisyys tulee jäämään vielä nähtäväksi. 

EU:ssa työn alla oleva jouston verkkokoodi on taas tuomassa Suomeenkin toteutettavaksi resurssien hallintaratkaisun, markkinakoordinointialustan, paikalliset joustomarkkinat, vaatimusten toteutumisen valvontaratkaisut ja tiedonvaihtoprotokollat. Mainittakoon konkreettisesti vaikkapa palveluntarjoaja (SP) ja kontrolloitava yksikkö (CU) -moduulit. Kaikki nämä toteutetaan syrjimättömällä, yhteen toimivalla, standardoidulla ja tietoturvallisella tavalla. 

Jakeluverkkojen joustomarkkinoiden aikaansaanti on laaja-alainen haaste. On sanomattakin selvää, että tulevista joustomarkkinoista hyödyn irti saaminen vaatii huolellista valmistautumista.  


 

Webinaari: Joustojen hallinta sähköverkoissa – miten tarttua haasteeseen?

 

 


Mitä jakeluverkonhaltijan tulee tehdä joustoihin liittyen? 

Aluksi tärkeintä on ennustaa tulevaisuuden haasteet, se missä joustoa mahdollisesti tarvitaan ja kuinka paljon. Ilman tarpeen tunnistamista joustoasiat eivät etene investointisuunnitelmiin asti. Ja toisaalta, jos tuleva jouston tarve ei ole etukäteen tiedossa, joustokyvykkyyksiä ei ehditä rakentaa ajoissa. 

Tarvetta siirtojen hallinnalle kannattaa lähestyä esimerkiksi mallintamalla johtolähdöittäin kuormituksia erilaisissa skenaarioissa. Kun tarve on tunnistettu mallintamalla, kartoitetaan valittujen alueiden joustopotentiaali. Tämän jälkeen voidaan määritellä hankittava jousto ja ilmoittaa siitä julkisesti. 

Kaikkialla joustavaa kuormaa ei yksinkertaisesti ole tarjolla. Sellaisiin sijainteihin voidaan harkita sähkövarastoa (esim. akustoa) tai muuta vastaavaa tarpeeseen rakennettua joustoelementtiä. Varastoratkaisun voi hankkia verkonhaltijan omaan taseeseen ainoastaan perustellusta syystä. 

Kun pidemmän aikavälin tarpeet ja joustoon kykenevät kohteet ovat tiedossa, voidaan edetä joustoprojekteihin. Joustoprojekteissa määritellään ja toteutetaan markkinamalli (esim. jouston hinnoittelu) ja toteutustavat. Parhaassa tapauksessa Suomeen ehditään määritellä yhtenäiset käytännöt eli menettelytapaohjeet tai -suositukset. 

Joustojen hallinta edellyttää myös joustojen tarpeen lyhyen aikavälin ennustamista. Mitä paremmin joustojen tarve ennustetaan ja kommunikoidaan jouston tarjoajille, sitä paremmin joustoa on käytettävissä. Joustojen käyttö täytyy kyetä koordinoimaan myös viereisten verkkojen kanssa (TSO-DSO ja DSO-DSO), jotta kriittisissä tilanteissa vältytään tarpeiltaan risteäviltä ohjauksilta. 

Kun jouston tarve on koordinoitu, tarvitaan tarjousten käsittelyn kyvykkyys (tarjouskirja) ja kyky aktivoida jousto. Määritellään ja toteutetaan ensin kuormanohjauskomennon luotettava ja nopea välitys osapuolten välillä. Sen jälkeen voidaan miettiä, minkälaisella algoritmilla erilaisia verkkokomponenttien ja joustojen käyttöä optimoidaan. 

Joustotapahtuman jälkeen tapahtunut jousto täytyy selvittää. Joustajalle maksetaan korvaus ja kohteen sähkönmyyjälle korvataan käyttämättä jäänyt sähkö. Näihinkin täytyy rakentaa kyvykkyydet. 

Joustojen hallinnan haasteet ja riskit 

Aihealueen suurin haaste piilee siinä, että yhtiön on investoitava joustokyvykkyyksiin ennen, kun joustoja voidaan lainkaan hyödyntää. Toisaalta, kun kyvykkyydet ja markkina ovat olemassa, pitäisi lisäjouston hankinta olla edullista. Investoinnit kannattaa siis suunnitella huolellisesti, jotta toteutettavat joustokyvykkyydet vastaavat tarpeita myös tulevaisuudessa. 

Toinen haaste on joustoresurssien käytettävyys; miten voidaan luottaa siihen, että joustoresurssi on saatavilla silloin, kun sitä tarvitaan? Jouston käyttö ei ole mahdollista ilman, että luotettavuushaasteet on ratkaistu. 

Kuinka Advian auttaa joustoihin valmistautumisessa? 

Nyt olet ottanut ensipuraisun aiheeseen. Kattavan valmistautumissuunnitelman mahduttaminen yhteen blogiin on kuitenkin tässä kohtaa haasteellista.

Advianilla on vankkaa osaamista esimerkiksi tekoälypohjaisten ennusteiden luonnista ja isojen muutoshankkeiden läpiviennistä. Olemme tunnistaneet seuraavat aihealueet, josta voimme lähteä yhdessä eteenpäin:

  1. Kuormanohjausrajapintaan valmistautuminen
  2. Jouston tarpeeseen liittyvät analyysit ja mallinnukset
  3. Hinnoittelumallien luonti.

Lähestymiskulmanamme joustomarkkinoihin valmistautumisessa ovat datan ja automatisoidun päätöksenteon hyödyntäminen, siihenhän joustot vahvasti nojautuvat. 

 

Laita rohkeasti viestiä tai varaa palaveri niin jutellaan tarkemmin! 

 

Varaa itsellesi sopiva aika alla olevasta kalenterista.

 


 

Data Playbook hero

Tutustu Data Advisory -palveluihimme

Sukella kanssamme pintaa syvemmälle ja maksimoi liiketoimintahyötysi datalähtöisesti.
 

Tutustu Data Advisory -palveluihimme

 

Avainsanat: Joustomarkkinat, Joustot, Sähköverkko, Jakeluverkko, Energiantuotanto, Kysyntäjousto, Joustopalvelut

Atte Hinkka

Kirjoittaja:Atte Hinkka

TILAA TUOREET ARTIKKELIT

Opi rakentamaan epäreilua kilpailuetua tiedolla johtamisella ja sijaintitiedolla.

Uudet blogiartikkelit sähköpostiisi heti julkaisupäivänä:

Ratkaisut

Valikoituja näytteitä tiedoistamme ja taidoistamme