Data governance tutustuttaa sinut dataasi

Data Governance (suomenkielestä puuttuu vielä vakiintunut termi, mutta kuvaava on vaikkapa tiedonhallintamalli) määrittelee keskitetysti organisaatiolle yhteiset tiedonhallinnan periaatteet. Tässä artikkelissa Advianin Lead Data Analyst Eeva Randen avaa mitä data governance tarkoittaa käytännössä ja miten sitä kannattaa hyödyntää arjessa.

Data Governance - mitä se on ja mitä se ei ole?

"Kesytä data! Valjasta data käyttöösi!" kehottavat IT-toimittajien sloganit. Ikään kuin data olisi joku hiekka pöllyten laukkaava villieläin tai luonnonvoima, jonka ominaisuuksiin ihminen ei juuri pysty vaikuttamaan, mutta jonka sitkeällä työllä ja sopivien apuvälineiden kanssa voi juuri ja juuri saada tekemään jotain hyödyllistä.

Mielikuvissamme data tuntuu olevan melkeinpä sattumanvaraista, ehkä jonkinlaisten mystisten tapahtumien seurauksena syntynyttä, emmekä siksi koe, että meillä olisi todellisia mahdollisuuksia vaikuttaa esimerkiksi sen laatuun tai ymmärrettävyyteen.

 

/  Kutsumme organisaatioitamme mielellämme dataohjautuviksi

 

Tiedämme unissammekin datan olevan liiketoiminnan ytimessä. Kutsumme organisaatioitamme mielellämme dataohjautuviksi. Datan parissa työskentelevien työnkuvan saattavatkin käytännössä määrittää datan ominaisuudet. Ei kuitenkaan aina toivotulla tavalla. Toisinaan virheellisten tietojen korjaaminen, puutteellisten ja vaihtelevan muotoisten kuvausten metsästäminen, sekä epäselvistä vastuista ja työnjaosta johtuvat selvittelyt vievät tarpeettomasti aikaa. Niitä setviessä päivät kuluvat, ja organisaation käytännön tekemistä tosiaan ohjaa voimakkaasti data.

Eeva Randen 1200 x 627 Data Governance renki vai isäntä

Hyvä renki, huono isäntä - miten tiedolla johtamisesta tehdään totta data governancen avulla?

Data governancella siis tarkoitetaan organisaatiolle yhteisten tiedonhallinnan periaatteiden määrittelyä. Käytännössä nämä ovat erilaisia standardeja, prosesseja sekä roolien ja vastuiden kuvauksia. Kuulostaako tylsältä? Äkkiseltään kyllä, minustakin.

Onneksi tuo kuvaus ei mielestäni oikeastaan tavoita data governancen ydintä. Nimittäin sen ytimessä ovat ihmiset, ja hieman kärjistäen kontrollin antaminen takaisin ihmisille. Tällä tarkoitan konkreettisia toimia ja tekoja, joiden avulla datan ominaisuudet tulevat näkyviksi ja hallituksi datan koko elinkaaren ajan. Työntekijät eivät enää hypi vallattoman datan tahtiin, vaan tekevät juuri ne tarvittavat asiat, joilla data tulee tunnetuksi ja hallituksi.

Nimittäin mitä oikeasti tavoittelemme, kun määrittelemme rooleja, vastuita, yhteisiä periaatteita ja standardeja? Haluamme tarjota datasta vastuun ottaville henkilöille asioita, joita he voivat alkaa itse tehdä, jotta heidän omistamansa data olisi hallittua ja johdettua.

Sen sijaan että sanoisimme epämääräisesti "Olet nyt Lissu vastuussa meidän Aasi-järjestelmämme datan laadusta - onnea matkaan!", annamme tiedon omistajalle konkreettisen listan toimia, joiden avulla datasta tulee:

  • Laadukasta
  • Ymmärrettävää
  • Löydettävää
  • Arvokasta liiketoiminnalle

Eeva Randen 1200 x 627

Palauta valta

Data governancen ytimessä ei olekaan siis paperinen viitekehysperiaatteiden standardisointiprosessi, vaan vallan palauttaminen ihmisille. Annamme datasta vastaaviin rooleihin nimetyille henkilöille keinot ja mahdollisuudet vaikuttaa dataan ja sen ominaisuuksiin. Teemme tämän keskitetyn data governancen muodossa, jotta voimme luottaa, että kaikki muutkin tiedon omistajat ja tiedon laadusta vastuulliset tekevät samat asiat samalla tavalla omille datoilleen eri puolella organisaatiota.

 

/  Data on organisaatiolle hyvä renki, mutta huono isäntä

 

Kun toimitaan järjestelmällisesti, lopputuloksena syntyy dataa, jonka perässä ei tarvitse juosta. Dataa ei myöskään tarvitse kesyttää eikä valjastaa. Se ei enää ole mystisten voimien sattumalta synnyttämää virtaa, jonka äärellä ihmisen rooliksi jää yrittää saada siitä selvää — ja jotenkin yrittää pärjätä kilpajuoksussa kasaantuvien datavirheiden ja epäselvinä polveilevien tietovirtojen kanssa.

Kun omistamme datamme, tunnemme niin sen sisällön kuin ominaisuudet. Johdamme dataa ja pystymme luottavaisin mielin hyödyntämään sitä. Tiedolla johtaminen edellyttää toteutuakseen tiedon fyysisen ilmentymän eli datan kokonaisvaltaista hallintaa. Data on organisaatiolle hyvä renki, mutta huono isäntä.

Eeva Randen Advian 1200x900

Haluatko tietää lisää tai keskustella miten hallita organisaatiosi data? Varaa aika asiantuntijamme kalenterista!

 

Varaa itsellesi sopiva aika alla olevasta kalenterista.

 

 

Data Playbook hero

Tutustu Data Advisory -palveluihimme

Sukella kanssamme pintaa syvemmälle ja maksimoi liiketoimintahyötysi datalähtöisesti.
 

Tutustu Data Advisory -palveluihimme

 

 

 

Avainsanat: Tiedolla johtaminen, Konsultointi

TILAA TUOREET ARTIKKELIT

Opi rakentamaan epäreilua kilpailuetua tiedolla johtamisella ja sijaintitiedolla.

Uudet blogiartikkelit sähköpostiisi heti julkaisupäivänä:

References

Valikoituja näytteitä tiedoistamme ja taidoistamme