3 tilannetta, jossa asiantuntijan hyödyntäminen kannattaa

IT-alalla haetaan asiantuntijoita enemmän kuin koskaan.

Lisäksi kaikki etsivät samanlaisia osaajia ja tiettyjen osaajaprofiilien asiantuntijoista kilpaillaan koko ajan. Vallitsevan tilanteen myötä yhä useammat yritykset ovat kiinnostuneet asiantuntijoiden työpanoksen ostamisesta osana omaa tiimiä rekrytoimisen sijaan. Tämä on aina mainio vaihtoehto, sillä se on riskitöntä ja yrityksesi tarpeisiin räätälöityä. Erityisen perusteltu vaihtoehto on silloin, kun tarpeet ovat muuttuvia, roolit ovat uusia tai väliaikaisia, projektien aikataulupaineet ovat kovat eikä aika uuden henkilön perehdyttämiseen riitä, tai kun halutaan testata, täydentäisikö tietynlainen osaaja tiimiä sopivalla tavalla.

Kun IT-asiantuntijaorganisaatio etsii sopivaa henkilöä omiin riveihinsä, haetaan osaaja tyypillisesti oman verkoston kautta ja pääasiallisesti tietystä teknisestä osaamistaustasta johtuen. Miksi asiantuntijat sitten vaihtavat organisaatioita? Syyt liittyvät usein juuri omiin kiinnostuksen kohteisiin, koettuun mahdollisuuteen päästä mukaan mielenkiintoisiin projekteihin sekä mahdollisuuteen päästä oppimaan, niin kollegoilta kuin uusien tapojen ja mallien kautta.

Useimmiten kovimmat tekkigurut istuvat siis toimittajan puolella pöytää, ja sillä on syynsä – projektit vaihtuvat ja tech-stack kehittyy uusien asiakasprojektien myötä jatkuvasti.

Vaihtuvien töiden lisäksi myös projektitiimien kokoonpano muuttuu, mutta aina on mahdollisuus sparrailla yhdessä kollegoiden kanssa ja vertaistukea löytyy. Asiakkaan puolella tilanne on usein hieman erilainen, sillä usein on tiedossa jokin avaintekijä, osaaminen tai teknologia, johon tukea kaivataan. Halutaan mukaan täsmäosaaja, jonka tehtäväkenttä on hyvinkin tarkkaan mietitty. Muut kollegat kyllä auttavat ja asioita sparraillaan yhdessä, mutta kova asiantuntijuus keskittyy yksilölle. Tällöin kollektiivinen tuki pitää hakea toisaalta, tyypillisesti omia tukiverkostoja hyödyntäen. Asiaa toki helpottaa, jos oman position mukana tulee myös mahdollisuus käyttää budjettia sparrauksen ostamiseen, mutta harvemmin siihen on mahdollisuutta.

New call-to-action

Jos tilannetta hieman kärjistää, on toimittajan puolella pöytää iso joukko huikeita asiantuntijoita, jotka ovat valinneet yrityksensä kukin omien preferenssiensä perusteella. Asiakkaan puolella taas piilee tarve samaisille tekijöille, mutta rekrytointiluvan hakeminen on tyypillisempi tapa, kuin osaamisen ostaminen. Onneksi poikkeuksiakin löytyy, sillä monessa isossa yrityksessä hyödynnetään erittäin ammattimaisesti asiantuntijoiden työpanosta, ja saattaapa suhde omien ja vieraiden välillä olla jopa 30/70 luokkaa.

Mutta mistä tunnistaa oikea tilanne, jolloin tehokkainta olisi oman rekryprosessin käynnistämisen sijaan ottaa asiantuntija auttamaan toimeksiannon muodossa?

Asiantuntijan palkkaaminen on hyvä vaihtoehto useammin kuin luullaan

Moni tietää, miten perinteinen konsultointi toimii. Mutta asiantuntijan hyödyntäminen samalla logiikalla ei ole niin yleistä, sillä harvinainen osaaja haluttaisiin ensisijaisesti saada omalle palkkalistalle. On kuitenkin tilanteita, joissa tilapäinenkin tuki huipputekijältä voi olla erinomainen vaihtoehto:

1. Asiantuntijan korvaaminen

Tavallisesti muihin tehtäviin siirtyneen tai muutoin tehtävästä poistuneen henkilön tilalle rekrytoidaan uusi osaaja. Tällöin tarve on selkeä ja haetun osaamisen raamit ovat tiedossa.

Näissä tilanteissa voisi hyvin hyödyntää myös asiantuntijaa toistaiseksi voimassa olevalla sopimuksella tai erikseen määritellylle ajanjaksolle. Parhaassa tapauksessa rooliin sopiva henkilö löytyy asiantuntijaorganisaatiosta nopeammin kuin vapaiden työnhakijoiden joukosta. Konsulttitoimeksiannon todellinen etu on se, että saatte omaan tarpeeseenne räätälöidyn osaajan, mutta säästätte aikaa ja vältätte työnantajan kulut maksaessanne tehdystä työstä.

2. Täysin uusi rooli

On tilanteita, joissa tarvitaan osaamista täysin uuteen tehtävään. Uudet tehtävänkuvat ja osaamistarpeet yleensä muotoutuvat matkan varrella, joten asiantuntijan hyödyntäminen tässä yhteydessä olisi erittäin järkevää.

Asiantuntijatyön ostaminen madaltaa kynnystä uuden roolin täyttämiseen. Toimeksiannossa voidaan testata roolin sopivuutta organisaatioon ja varmistua kaivatuista osaamisista vailla huolta tavanomaisista työnantajan kuluista ja velvollisuuksista. Ja mikäli toimeksiannon kuluessa havaitsette, ettei roolille ole pysyvää paikkaa organisaatiossanne, on toistaiseksi voimassa oleva toimeksianto joustavampi kuin pettynyt uusi työntekijä.

Loistava paikka välttyä virherekrytoinneilta!

3. Back end, front end vai sittenkin full stack - monen roolin yhdistelmä

Usein voi myös käydä niin, että tiimillä on liikaa töitä, mutta ei ole osoitettavissa yhtä vapaana olevaa roolia. Asiantuntijataloista ostettavat osaajat ovat aina hyvin kokeneita moniosaajia, ja he pystyvät yleensä täyttämään vaativatkin toiveet.

Parhaimmillaan hybridirooli muotoutuu toimeksiannon aikana asiantuntijan osaamisen ja kokemuksen myötä selkeästi kuvattavaksi tehtäväksi sekä tärkeäksi osaksi tiimiä ja organisaatiota – jolloin myös oma rekrytointitarve selkiytyy. Jälleen kerran, virherekrytoinnilta vältytään ja samalla työsuma säilyy maltillisena, kun tekijältä löytyy monipuolinen osaaminen moneen eri rooliin.

Asiantuntija tuo uutta näkökulmaa

Kun ostetaan asiantuntijan osaamista, on ehdoton etu se, että organisaatiosi saa riskittömästi ja nopeasti kokeneen henkilön rooliin kuin rooliin. Usein asiakas saakin lopulta enemmän kuin on osannut toivoa.

Esimerkiksi Advianin Arsi Juote toimi asiantuntijana reilun puolen vuoden ajan kahdessa isossa projektissa automaattiseen ilmakuvantamiseen keskittyneessä huipputeknisessä kasvuyrityksessä. Toisen, Jenkeissä toteutetun massiivisen kuvaus- ja laserkeilausprojektin osalta hänen roolinsa oli ratkoa teknisia pullonkauloja, jotka liittyivät erityisesti datanhallintaan ja prosessointiin. Ja toisessa, usealla asiakkaalla ympäri maailmaa pilotoidussa, droneja hyödyntävässä automatisoidussa kuvantamisprojektissa, hänen tekninen erityisosaamisensa liittyi algoritmi- ja backend-kehitykseen.

Arsin laaja ja syvällinen kokemus pilviympäristöjen hyödyntämisestä sekä erilaisten datalähteiden, kuten sijaintitiedon yhdistämisestä oli valtava hyöty projektin onnistumisen näkökulmasta. Arsin asiantuntijatyöpanoksen ostaminen muun muassa mahdollisti kustannustehokkaamman johtamisen projektien tiukat budjetit huomioiden.

”Organisaation ulkopuolinen, mutta samalla syvää asiantuntijuutta sisältävä näkökulma teknisen asiantuntijan puolelta toi projektiin tehokkuutta, ja mahdollisti aiemmin huomaamatta jääneiden kehityskohtien tunnistamisen. Oli hienoa nähdä, miten kokonaisuudet rakentuivat hyvällä energialla Advianin asiantuntijoiden sekä asiakkaan omien asiantuntijoiden kesken”, Arsi kertoo.

Toisena esimerkkinä nostaisin Advianin Matti Karppasen, jonka Data Science ja koneoppimisen osaaminen oli täydellinen paikko isolle vakuutusyhtiölle. Matti oli entuudestaan tuttu asiantuntija erityisesti koneoppimiseen liittyen, joten asiakkaalle oli luontevaa pyytää häntä avuksi. Matin onnistui lyhyen toimeksiannon aikana auttaa asiakasta huikealla osaamisellaan ja hänen rakentamansa ennustemalli on edelleen aktiivisesti yrityksen käytössä. Asiakas siis hyötyi toimeksiannosta ja tyypillisesti projektina ostettava toteutustyö syntyi heille osana asiantuntijan työpanosta.

 

Mikäli tarvitsette yhden tai useamman IT-asiantuntijan tiimiinne, tutustu asiantuntijoihimme täällä tai ota saman tien yhteyttä!

Varaa tästä puhelinkeskustelu, niin jutellaan tarpeistanne tarkemmin 👇

 

 

Data Playbook hero

Tutustu Data Advisory -palveluihimme

Sukella kanssamme pintaa syvemmälle ja maksimoi liiketoimintahyötysi datalähtöisesti.
 

Tutustu Data Advisory -palveluihimme

 

 

 

Avainsanat: Analytiikka, Tiedolla johtaminen, Edistynyt analytiikka, Konsultointi

Advian

Kirjoittaja:Advian

TILAA TUOREET ARTIKKELIT

Opi rakentamaan epäreilua kilpailuetua tiedolla johtamisella ja sijaintitiedolla.

Uudet blogiartikkelit sähköpostiisi heti julkaisupäivänä:

Ratkaisut

Valikoituja näytteitä tiedoistamme ja taidoistamme