Miten Advian sai alkunsa?

suunnistaminen
Se alkoi suunnistamisesta.

Eräs kuusivuotias koki metsässä isänsä opastamana elämyksen: sijaintinsa siis pystyy päättelemään kartan ja kompassin avulla. Oivallus tuntui järisyttävältä. On iso asia ymmärtää, missä kohtaa maailmankaikkeutta sijaitsee, sillä silloin tietää myös, mihin suuntaan pitää lähteä päästäkseen perille.

Vuosien varrella ajatus versoi sijaintitietoa suuremmaksi: mitä enemmän muuttujia voidaan kerätä, ja mitä taitavammin niiden suhteita analysoida, sitä helpompaa on ennustaa tulevaa. Kun säätila on selvillä, voidaan arvioida, miten tuuli tai sade vaikuttaa etenemisvauhtiin. Etenijän jalkojen pituus antaa tietoa siitä, miten suuria harppauksia hän voi ottaa.

Maailma pullistelee asioiden vuorovaikutussuhteita, kaikki vaikuttaa kaikkeen. Tietoa keräämällä ja analysoimalla säästytään kalliilta kokeiluilta, kantapäät säilyvät ehjinä ja alati ihmiskuntaa riivaava hukkaan joutumisen pelko lievittyy – sekä vertauskuvallisesti että konkreettisesti. Vituttaakin vähemmän.

Tietoa kuitenkin voidaan myös käyttää väärin. Samaan aikaan useampi asiantuntija ihmetteli tahoillaan, miten arvokasta tietoa haalitaan ja käsitellään sattumanvaraisesti: kaadetaan erillisiin laareihin, sekoitetaan kepillä ja unohdetaan arkistoihin. Dataa, jolla voitaisiin muuttaa maailmaa.

Laarien sisältöä ei edes yritetä yhdistää, koska sitä pidetään hankalana. Jos yhdistetäänkin, korrelaatiot, kausaliteetit ja kuvitelmat sekoittuivat kirjavaksi massaksi. Sitten tulosten merkitystä arvuutellaan yhdessä.

Lopulta aina se, jolla on isoimmat natsat, joutuu ottamaan vastuun ja tekemään päätöksiä datamössön perusteella. Päätöksiä, joilla voisi olla tuhansien ihmisyksilöiden elämää tai jopa pallon tulevaisuutta viitoittavia vaikutuksia.

Ottaa päähän katsoa vuosi toisensa jälkeen moista törsäämistä.

Aiheesta tulee äristyä toisten asiantuntijoiden kanssa. Miten on mahdollista, että ulottuvillamme on tieto kaikesta ja sen sijainnista, mutta emme osaa yhdistellä, ymmärtää muuttujien suhdetta toisiinsa, analysoida puolueettomasti ja havainnollistaa löydöksiä? Tämä pitää muuttaa!

Kun äänessä ovat oikeat ihmiset, voi ärinä alkaa kuulostaa erehdyttävästi liikeidealta. Niin kävi nytkin.

Syntyi Advian – hukassa olemisen vastavoima.

Jatkossa huonoista päätöksistä ei kukaan voisi syyttää tiedon tai sen ymmärtämisen puutetta.

Ota meihin yhteyttä

Kysyvä ei tieltä eksy. Oli asiasi mittakaava mikä hyvänsä, autamme mielellämme.

Miten voimme olla avuksesi?