Arvonluontia datalla: miten dataohjautuvuudesta tehdään totta?

Datan hyödyntämisestä tai hyödyntämättä jättämisestä päättävät viime kädessä aina yrityksesi ihmiset.


Vain hyödynnetty data tuo arvoa

Organisaatioista on teknologisen kehityksen seurauksena tulossa yhä dataohjautuvampia – yritykset nakkikioskeista pörssiyrityksiin julistautuvat tänä päivänä dataohjautuviksi organisaatioiksi ottamalla käyttöönsä erinäisiä teknologisia ratkaisuja ja sovelluksia. Eikä ihme, dataa hyödyntämällä on mahdollista parantaa päätöksentekoa sekä luoda liiketoiminnalle todellista arvoa.

Pelkillä teknologisilla ratkaisuilla dataa harvoin kuitenkaan saadaan integroitua osaksi yrityksen arkea ja strategista päätöksentekoa. Sen tekevät lopulta yrityksesi ihmiset, jos ylipäätään päättävät niin tehdä.

 

 

/  Aito dataohjautuvuus edellyttää, että datan todellinen potentiaali omaksutaan organisaatiosi jokaisella tasolla

 

 

Kun organisaatiosta halutaan tehdä yhä dataohjautuvampi, ensin tulevat liiketoiminnan tarpeet ja liiketoiminnan mahdollistavat ihmiset, vasta sitten teknologia.

Datan tehokkaan hyödyntämisen kannalta on tärkeää priorisoida liiketoiminnan tarpeet eli ne asiat, joilla on arvonluontiin suora vaikutus. Organisaatiosi ihmiset tulee saada sisäistämään datan merkitys arvon luonnin mahdollistajana. Vasta tämän jälkeen on aika etsiä oikeat teknologiset ratkaisut, joilla datan hyödyntämisestä tehdään mahdollisimman helppoa, tarkkaa ja automatisoitua.

 

/  Data on osa liiketoimintaa

 

Suurin haaste aidossa dataohjautuvuudessa piilee usein sisäisissä prosesseissa ja yrityksen kulttuurissa. Koska dataa tuotetaan, käsitellään ja jalostetaan tänä päivänä joka puolella organisaatiosi, ei datan ylläpito ja omistajuus voi olla enää vain IT-osaston vastuulla.

Ihmiset joka puolella organisaatiotasi on saatava omaksumaan datan potentiaali sekä kantamaan vastuu omasta datastaan, jotta luotettavaan dataan perustuvia päätöksiä on ylipäätään mahdollista tehdä.

Data on tuotava yrityksen strategian ytimeen. IT-osaston ja muun organisaation väliset siilot on murrettava. Siilojen murtaminen edellyttää oman ajattelutavan muutosta ja organisaatiosi eri funktioiden välisen yhteistyön lisäämistä. Ainoastaan siilot murtamalla ja yhteistyötä tekemällä yrityksesi ihmiset voivat aidosti valjastaa datan potentiaalin arvon luomiseksi. Data on nyt jokaisen asia.

data on osa liiketoimintaa

 

Mistä alkuun?

 

Näillä vinkeillä pääset vauhtiin muutosmatkan alkutaipaleella: 

  1. Murra siilot: Datan täyden potentiaalin valjastamisessa on olennaista murtaa IT:n ja muiden liiketoimintafunktioiden väliset siilot. Motivoi yhteistyöhön ja kannusta avoimeen viestintään varmistaaksesi, että dataa käytetään tehokkaasti.
  2. Edistä datalähtöistä kulttuuria: Havainnollista konkreettisesti, kuinka dataa voidaan käyttää liiketoiminnan menestyksen edistämiseen. Edellytä dataan perustuvaa päätöksentekoa joka puolella organisaatiotasi ja tuo data arkeensäännöllisen datan analysoinnin avulla. Mahdollista datan tehokkaampi hyödyntäminen esimerkiksi koulutuksienavulla.
  3. Arvioi ja optimoi datan käyttöä: Tarkastele ja arvioi, miten dataa käytetään organisaatiossasi. Etsi mahdollisuuksia optimoida sekä omaa, että ulkoista dataa ja varmista, että sitä hyödynnetään tehokkaasti.

 

Haluatko tietää lisää tai keskustella aiheesta? Varaa aika asiantuntijamme kalenterista!

 

Varaa itsellesi sopiva aika alla olevasta kalenterista.

 

 

Data Playbook hero

Tutustu Data Advisory -palveluihimme

Sukella kanssamme pintaa syvemmälle ja maksimoi liiketoimintahyötysi datalähtöisesti.
 

Tutustu Data Advisory -palveluihimme

 

 

 

Avainsanat: Uutiset, Konsultointi

Advian

Kirjoittaja:Advian

TILAA TUOREET ARTIKKELIT

Opi rakentamaan epäreilua kilpailuetua tiedolla johtamisella ja sijaintitiedolla.

Uudet blogiartikkelit sähköpostiisi heti julkaisupäivänä:

References

Valikoituja näytteitä tiedoistamme ja taidoistamme