Advian ja Fortum yhteistyöhön – uudessa pilotissa paikannetaan kaukolämpöverkoston vuotoja

Advian ja Fortum ovat käynnistäneet yhteistyössä uuden pilotin, jossa olemassa olevaa kaukolämpöverkon paikkatietoa yhdistetään satelliittidataan mahdollisten vuotojen paikantamiseksi.

Kaukolämpövuotojen havaitsemiseen etsitään aktiivisesti uusia vaihtoehtoja. Mikäli pilotointi onnistuu, tulevaisuudessa satelliittikuvien avulla voidaan korvata helikopterilla tehtäviä lämpökamerakuvauksia ja siten esimerkiksi välttää kuvauksista aiheutuvia meluhaittoja alueen asukkaille. 

Pilotointia on tarkoitus tehdä touko-kesäkuun aikana Espoon, Kauniaisten ja Kirkkonummen verkkoalueella. Satelliiteilla kuvataan maanpinnan lämpötilaeroja, jotka voidaan havaita jopa 0,1 asteen tarkkuudella. Kaukolämpöputkissa menoveden lämpötila vaihtelee vuodenajan mukaan 75-110 C välillä. Pilotilla selvitetään kuvien kykyä tunnistaa mahdollisia putkivuotoja ja erottaa nämä muista lämmönlähteistä, kuten kiinteistöistä tai autoista.

fotum_tiedote_selite

”Kaukolämmön siirtyessä hiilineutraaliin ja ei-polttavaan lämmöntuotantoon tulemme tarvitsemaan myös digitaalisia ratkaisuja tukemaan muutosta. Panostamme muun muassa automaatioon, kokonaisoptimointiin ja kysyntäjoustoon, mutta myös esimerkiksi ennakoivaan huoltoon. Siinä tämän kaltaiset pilotit ovat tärkeitä. Toimintamme tulee muuttumaan valtavasti tulevien vuosien aikana”, kertoo kehitysjohtaja Viki Kaasinen Fortumin lämmitys- ja jäähdytysliiketoiminnasta.

Pilotin tavoitteena on, että satelliittikuvien avulla pystytään tunnistamaan mahdolliset putkivuodot kustannustehokkaasti ja nopeasti verrattuna lämpökamerakuvauksiin, joita tehdään harvemmin. Mitä tehokkaammin mahdolliset vuotokohdat pystytään havaitsemaan, sitä paremmin pystytään myös varmistamaan kaukolämmön luotettava jakelu.

”Seuraamme aktiivisesti uusia teknologioita ja haluamme jatkuvasti tuoda energia-alan toimijoille ideoita, joilla he pystyvät vastaamaan alan murrokseen ja pyrkimään kohti hiilineutraaliutta. Satelliittikuvat ovat hyvä esimerkki nousevista teknologioista ja ulkoisen datan hyödyntämisestä osana prosesseja ja toimintoja. Olemme erittäin tyytyväisiä, että pääsemme tekemään innovatiivisen ja rohkean toimijan kanssa kunnianhimoista pilottia”, kertoo Advianin neuvonantaja Laura Tuomikoski.

Pilotti on hyvä esimerkki siitä, miten erilaista dataa yhdistämällä ja hyödyntämällä voidaan rakentaa uusia ratkaisuja ja tehokkaampia toimintamalleja. Pilotin optimaalinen hyöty saavutetaan yhdistämällä olemassa olevat tietolähteet satelliittikuviin, analysoimalla ja jalostamalla näin tuotettua dataa sekä viemällä tämä tieto ennakoivan kunnossapidon prosesseihin.

 

Haluatko kuulla lisää energia-alan ratkaisuistamme?
Varaa nyt ilmainen keskusteluaika asiantuntijamme kanssa 👇

 

 

 

Fingrid reference-2

Tutustu Smart Grid -ratkaisuihimme

Smart Grid mahdollistaa energia-alan merkittävimmät kehitysloikat digitalisaation, energiatehokkuuden ja kestävyyden saralla.

Tutustu Smart Grid -ratkaisuihimme

 

 

 

Avainsanat: Uutiset

Advian

Kirjoittaja:Advian

TILAA TUOREET ARTIKKELIT

Opi rakentamaan epäreilua kilpailuetua tiedolla johtamisella ja sijaintitiedolla.

Uudet blogiartikkelit sähköpostiisi heti julkaisupäivänä:

Ratkaisut

Valikoituja näytteitä tiedoistamme ja taidoistamme