Mitä tiedolla johtaminen on? 11 suomalaista huippuasiantuntijaa kertoo

Tiedolla johtaminen on termi, josta on vuosien varrella nähty varsin monenkirjavia tulkintoja – eikä oikeastaan mikään ihme, koskettaahan se nykypäivänä lähes liiketoimintaa kuin liiketoimintaa.

Meidän näkemyksemme mukaan tiedolla johtaminen on kaikessa yksinkertaisuudessaan oikeaan tietoon perustuvaa päätöksentekoa, jossa oikea tieto saadaan dataa analysoimalla.

Koska maailma ei ole ihan yksinkertainen eikä meidän totuutemme (ainakaan välttämättä, riippuu tosin keneltä kysytään 🤔) se ainoa oikea olemassa oleva, päätimme selvittää, mitä suomalaiset tiedolla johtamisen huippuasiantuntijat tuumaavat aiheesta. Tästä artikkelista löydät 11 erilaista tulkintaa siitä, mitä on tiedolla johtaminen.

Parempia päätöksiä, parempaa liiketoimintaa – tiedolla johtaminen päätöksentekoprosessien vauhdittajana

Yksi asia oli jokaiselle kyselyymme vastanneelle asiantuntijalle selvää: tiedolla johtaminen mahdollistaa paremman ja osuvamman päätöksenteon

 

rasmus-roiha

Rasmus Roiha, Tj, Ohjelmisto- ja e-business ry

Analysoitua tietoa ja dataa tuodaan osaksi päätöksentekoprosessia. Päätöksenteossa tämä otetaan huomioon, mutta kuten lääkärikin, niin katsotaan kokonaiskuvaa potilaasta, eikä vain yhtä numeroa ja arvoa – ja tehdään valistuneita parhaita päätöksiä sitten tämän perusteella.

 

 

 

 

turkka-keskinen

Turkka Keskinen, CIO, UPM

Kolme pointtia:

1) Oikeasti vain ihmisiä johdetaan,

2) Ihmisten johtamisessa tehdään päätöksiä, joiden tueksi tarvitaan tietoa (”tiedolla johtaminen”) ja

3)Tiedon hyödyntämisen mahdollistamiseksi pitää johtaa sen tuottamista (”tiedon johtaminen”). Kaikkia kolmea tarvitaan.

 

 

niko-vuokko

Niko Vuokko, Lead AI Solutions Architect, Silo.AI

Tiedolla johtaminen on investointi tehokkaaseen päätöksentekoon ja kokonaisvaltainen kulttuurimuutos. Johtotasolla se on fokusta tärkeimpään, vastuuta tuloksista ja resilienssiä selvitä virheistä, kun päätösten perusteita ja seurauksia ryhdytään arvioimaan faktojen ja numeroiden valossa. Tiedolla johtamisen kulttuuri tuo selkeän ohjeistuksen, datan, työkalut sekä vallan tehdä päätöksiä ilman korporaatioflipperiä jokaiselle työntekijälle lähellä asiakasta.

 

 

olli-ahonen

Olli Ahonen, apulaisjohtaja, Valtiokonttori

Tiedolla johtaminen on tiedon aktiivista hyödyntämistä päätöksenteossa, erotuksena tiedon johtamiselle, mikä liittyy tiedon, tietoalustojen ja rajapintojen hallintaan.

 

 

 

Tiedolla johtaminen vauhdittaa kilpailukykyä ja mahdollistaa uusia, fiksumpia tapoja palvella asiakkaita

Turha toivoa kilpailuetua, jos tiedolla johtaminen nojaa peräpeiliin. Näin kirjoitimme toukokuisessa blogijutussamme, ja samoilla linjoilla olivat myös haastattelemamme asiantuntijat.

 

petteri-yliniemi

Petteri Yliniemi, tietohallintojohtaja, Oulun Energia

Oulun Energian strategiana on toimia palveluntuottajana, jolla on energiatuotantoa. Uudet energiatuotteet ja palvelut tuottavat asiakkaille lisäarvoa. Uusissa palveluissa tiedon johtamisella on merkittävä rooli mahdollistajana lisäarvon tuottamisessa asiakkaalle sekä polulla hiilineutraalisuuteen. Tiedolla johtaminen rakennetaan perusliiketoiminnan päälle osaksi liiketoimintaa tekemällä perustoimintoja fiksummin.

 

 

 

aki-peiju-1Aki Peiju, CDO, VMP Group

Tiedolla johtaminen on avain yrityksen menestymiseen. Tietoa pitää hyödyntää, ei vain peräpeiliin katsomiseen vaan nimenomaan tulevaisuuden suunnitteluun ja päätöksen teon pohjaksi. Tieto on valtaa.

 

 

 

 

 

kristiina-soderholmKristiina Söderholm, Head of data & analytics, Fortum

Tiedolla johtaminen on ainoa tapa bisneksen pysyä kilpailukykyisenä tulevaisuudessa. Päätöksenteon tueksi on oltava saatavilla relevanttia dataa ja sitä on osattava hyödyntää. Kulttuurin luominen tiedolla johtamisen tueksi on kaikista kriittisin onnistumisen edellytys.

 

 

 

 

petteri-poutiainenPetteri Poutiainen, Country Leader, Salesforce

Yritysjohdon tehtävänä on rakentaa kulttuuria, joka ravitsee työntekijän inspiroitumista datasta, ja mikä tärkeintä, mahdollistaa sen, että työntekijä saa haluamansa tiedon ja pääsee käyttämään hoksottimiaan. Dataohjautuva kulttuuri tuottaa innovaatioita ketterästi ja sitä kautta uusia palveluja, parempaa asiakaskokemusta ja loppuasiakkaalle enemmän lisäarvoa.

 

 

advian-tiedolla-johtaminen-opas_A

Vähemmän MuTua, enemmän MäTiä™ (= “Mä Tiedän”, ei “Musta Tuntuu”)

Yllättävän monessa tilanteessa koneen kyky tehdä päätöksiä peittoaa inhimilliset taidot – ja silti MuTu (MustaTuntuu) menee edelleen varsin usein MäTin (MäTiedän) edelle. Haastattelemamme asiantuntijat painottivatkin vastauksissaan sitä, kuinka paljon datassa olisi vielä otettavaa.

 

iikka-lindroosIikka Lindroos, CDDO, Bravedo

Monet päivittäiset päätöksemme perustuvat intuitioon, aikaisempiin kokemuksiimme ja omiin havaintoihimme. Todistettavasti organisaatiot ovat perinteisesti hyödyntäneet päätöksissään vain 5% siitä tiedosta, mikä heillä olisi käytössään – esimerkiksi työntekijöiden valinnoissaan. Tiedolla johtamisessa päätösten tekemisessä käytetään faktapohjaista tietoa – ei MuTua.

 

 

 

rami-karhuRami Karhu, Chief Digital Officer @ Weople & Eilakaisla

Verrattuna "mutuun" ja perinteisiin johtamisen malleihin, tiedolla johtamisessa päätökset perustuu vahvasti dataan. Tiedolla johtamisen ei tarvitse olla kuitenkaan vain raportteihin perustuvaa peräpeiliin katsomista, vaan myös datan hyödyntämistä ja kerryttämistä esimerkiksi asioiden automatisointiin tai ideavariaatioiden testaamiseen ja kehittämiseen.

 

 

 

olli-laineOlli Laine, Passionate Director, Vincit Oyj

Tiedolla johtaminen tarkoittaa relevantin tiedon jakamista ja avaamista koko organisaatiolle. Tämä mahdollistaa johtamisen kaikilla tasoille – ja vain näin koko organisaatio voi menestyä.

 

 

 

Tiedolla johtaminen on jatkuvaa keskustelua

Mitä tiedolla johtaminen sinun mielestäsi on? Jatketaan keskustelua somessa: meidät löytää niin LinkedInistä kuin Facebookistakin!

Olemme julkaisseet tiedolla johtamisesta hiljattain myös kattavan tietopaketin, syvenny aiheeseen tarkemmin klikkaamalla alta 👇

Mitä on tiedolla johtaminen?

Haluatko keskustella lisää tiedolla johtamisesta? Varaa aika kalenterista:

 

 

Data Playbook hero

Tutustu Data Advisory -palveluihimme

Sukella kanssamme pintaa syvemmälle ja maksimoi liiketoimintahyötysi datalähtöisesti.
 

Tutustu Data Advisory -palveluihimme

 

 

 

Avainsanat: Tiedolla johtaminen

TILAA TUOREET ARTIKKELIT

Opi rakentamaan epäreilua kilpailuetua tiedolla johtamisella ja sijaintitiedolla.

Uudet blogiartikkelit sähköpostiisi heti julkaisupäivänä:

Ratkaisut

Valikoituja näytteitä tiedoistamme ja taidoistamme